Romanian Print

PROIECTUL OASIS

1. Introducere

Barierele catre o viata independenta sunt numeroase. Sanatatea fizica sau psihica, conditiile de locuit, lipsa facilitatilor de transport, a informatiei si a serviciilor de comunicatie/comunicare precum si nivelul scazut al veniturilor constituie principalele bariere pentru persoanele in varsta catre o viata independenta. In secolul 21 exista doua tendinte: una o constituie dezvoltarea rapida a tehnologiei informatiei care afecteaza toate aspectele vietii de zi cu zi, iar cealalta este tendinta de imbatranire a populatiei, care a atras atentia atat guvernelor cat si a mediului de afaceri. Aceasta tendinta de imbatranire a populatiei prezinta numeroase provocari si in acealasi timp ofera oportunitati pentru tehnologia informatiei si comunicatiilor. Un exemplu tipic este Internet-ul care a devenit un mijloc al incluziunii sociale si comunicarii.

2. Scopul si principalele rezultate

OASIS propune o arhitectura deschisa si inovatoare, bazata pe ontologii si servicii semantice care vor permite interconectarea eficienta fara erori si la cost redus a serviciilor existente si viitoare pentru a facilita o viata independenta si autonoma persoanelor in varsta cat si pentru a imbunatati calitatea acesteia. Atat arhitectura cat si instrumentele dezvoltate vor fi disponibile ca produse Open Source.

OASIS targeted domains

Figure: OASIS targeted domains

Procesul de dezvoltare al serviciilor si aplicatiilor are o abordare ce are in centrul sau utilizatorul acest lucru fiind determinat de idea de a asigura un nivel mare de acceptare si usurinta in utilizare al acestora./p>

OASIS introduce un sistem inovator care va facilita interoperabilitatea, conectarea si partajarea de continut intre diferite servicii si ontologii din toate domeniile relevante aplicatiilor dedicate persoanelor in varsta si nu numai. Mai mult de 12 servici vor fi conectate cu OASIS spre beneficiul persoanelor in varsta acoperind necesitatile utilizatorilor in domeniul aplicatiilor dedicate unei vieti independente (Mentor nutritional, Asistent pentru diverse activitati, Antrenor cognitiv, Platforme dedicate socializarii, Monitorizarea starii de sanatate) si aplicatiilor dedicate mobilitatii si locului de munca inteligent (servicii de informatii referitoare la posibilitatile de transport, ghidare, servicii de mobilitate personala, dispozitive mobile, interfete de autentificare biometrica, alte aplicatii dedicate locului de munca intelligent).

3. Subproiectele. Scurta descriere

OASIS este structurat in 5 sub-proiecte (SP).

SP1: Open Reference Architecture, User Interface, Platform and Tools

In SP1, este dezvoltata noua arhitectura deschisa, de referinta pentru organizarea, mentinerea si aplicarea diferitelor ontologii. Aceasta arhitectura cadru are ca scop:

  • Interoperabilitatea intre diferite servicii web din acelasi domeniu de aplicare sau din domenii diferite.
  • Partajarea informatiei contextuale intre diferite obiecte si servicii.
  • Conectivitate hardware - hardware, hardware-servicii sau servicii - servicii fara erori si usor de realizat.
SP 2: Independent Living Applications

Persoanele in varsta pot avea probleme cognitive sau locomotorii cu posibilitatea de a-si pierde autonomia. Acest process poate fi amanat daca in modul de viata se adopta cateva schimbari referitoare la nutritie, activitatea fizica, activitatea mentala sau sociala. Astfel bazat pe SP1 vor fi conectate la noua arhitectura un numar de aplicatii existente sau aplicatii noi care vor fi dezvoltate. Aceste servicii ce vor fi dezvoltate sunt: Mentor nutritional: care va furniza recomandari referitoare la imbunatatirea nutritiei si personalizarea si adaptarea acesteia astfel incat sa devina cat mai usor de urmat.

Asistent pentru diverse activitati: care va monitoriza si indruma activitatile fizice ale persoanelor in varsta, si le va motiva sa efectueze exerciti fizice pentru a reduce problemele musculare si a intarzia aparitia problemelor legate de locomotie si a celor cardio-vasculare.

Antrenor cognitiv: care va promova efectuarea de exercitii si scenarii pentru mentinerea sanatatii mentale. Acesta va oferi un set de exercitii personalizate pentru mentinerea memoriei si nivelului activitatii intelectuale.

Platforme dedicate socializarii: aceste aplicatii sunt dedicate realizarii comunicarii sociale, comunitatilor si participarii la experiente noi pentru a preveni problemele legate de izolare cu care se pot confrunta persoanele in varsta.

Monitorizarea starii de sanatate: aceasta aplicatie va asigura managementul starii de sanatate si echilibrului in timpul activitatilor vietii de zi cu zi..

Control al mediului: aceste aplicatii vor permite persoanelor in varsta sa se simta comfortabil si in siguranta in spatiul de locuit.

SP 3: Autonomous Mobility and Smart Workplaces Applications

SP3 promoveaza activitatile care se desfasoara in afara locuintei in acelasi timp oferind securitatea, siguranta si confortul necesar. Noile functionalitati vor oferi o independenta mai mare si siguranta sporita in calatorii prin evitarea potentialelor riscuri. Se va dezvolta un prototip pentru ghidare care va lua in considerare nevoile persoanelor in varsta. Vor fi oferite servicii dedicate mobilitatii cum ar fi planificarea calatoriei si asistenta la condus, turism accesibil si activitati recreative.

Nevoia de a ramane activ va fi sustinuta de acasa sau de oriunde ca utilizator mobil.

SP 4: Integration, Pilot sites and devices

Toate aplicatiile dezvoltate vor fi testate in mai multe locatii din tarile participante (UK, Germania, Italia, Grecia, Romania si Bulgaria), de utilizatori finali, asistenti sociali sau persoane interesate in evaluarea rezultatelor aplicatiilor si optimizarea acestora.

OASIS pilot sites

Figure: OASIS pilot sites

SP 5: Horizontal activities

SP5 cuprinde toate activitatile necesare realizarii si derularii in bune conditii a proiectului, cum ar fi: managementul, diseminarea, marketingul, exploatarea rezultatelor , managementul problemelor de etica, managementul drepturilor de proprietate intelectuala, training-ul necesar partenerilor si utilizatorilor, problemele referitoare la implementarea de noi standarde (platforma OASIS si aplicatiile aferente vor fi propuse ca standard si supuse spre aprobare de catre OASIS World-Wide Industrial Forum).

 

 
Copyright © 2008, OASIS Project